bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 2 december 2010

Karl-Alfreds julkalender - Del 2

Jeppe Jeep av Joakim Gunnarsson


Jeppe Jeep (i original Eugene the Jeep) gjorde entré i serien den 16 Mars 1936. Olivias onkel Ben hittade den orkidéätande varelsen under en resa i Afrika.
Men vad är då en jeep? Tja, kortfattat skulle man kunna beskriva dem som underliga djur med magiska förmågor (så som teleportering och förmågan att gå genom väggar) . Egentligen hör jeeps hemma i den fyrdimensionella världen men på något sätt har livsceller (idag skulle man nog kalla dem stamceller) tagit sig igenom barriären mellan den fyrdimensionella världen och vår tredimensionella. Väl på plats har dessa celler korsats med den afrikanska Hooey-hunden, vilket resulterade i Jeepens uppkomst.
Hängde ni med? Nä, det gjorde inte jag heller. När Fleischers fyra år senare introducerade Jeepen på filmduken nöjde de sig med att beskriva honom som någon slags hund.
Vår käre Jeep blev genast ett populärt inslag i serien, rent utav så pass populär att han gav namn åt ett visst arméfordon.

Som en extra fjäder i hatten kan vi nämna att han även är skolmaskot för inte mindre än två olika skolor Northeast Dubois High School i Dubois, Indiana och South Webster High School i South Webster, Ohio. Hans färger ser dock lite annorlunda ut jämfört med serien. Och sedan får vi inte glömma det faktum att en viss herr Franquin hämtade inspiration från Jeppe då han skapade sitt eget mystiska djungeldjur, Marsupilami.

Joakim Gunnarsson arbetar sedan många år tillbaka på serietidningen Bamse, bland annat som redaktör för Bamsebiblioteket och den nya samlingen med Rune Andreassons PM-manus (dvs serier som tecknats upp efter Runes död). När han inte läser blåkopior och rättar proportioner på Bamseskisser är han frilanstecknare men bas i Seriestudion. Under lång tid var han den kreativa motorn bakom den populära (och saligt insomnade) serien Emma & Sara i tidningen Julia. Läsare av Kamratposten är säkerligen väl bekanta med den galna strippserien Katten Nils som han gör tillsammans med Johanna Kristiansson.

Jockes blog hittar ni HÄR.
Delar av hans fantastiska samling av serieoriginal kan beskådas HÄR.

Vad säger ni, ska vi inte ha oss en liten film på det här?

4 kommentarer:

 1. Mycket trevligt! Snygg Jeppe av Jocke, och underbart att få börja dan med tecknat.

  SvaraRadera
 2. Det lär nog bli en del film här, se det som extra krydda på kalendern.

  SvaraRadera
 3. Den mest accepterade teorin om hur fordonet Jeep har fått sitt namn är att det är från uttalet av GP (General Purpose), att bilen fungerar bra för alla typer av generella ändamål alltså.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Jeep#Origin_of_the_name_.22jeep.22

  SvaraRadera
 4. Eugene jeepen är fantastisk!

  SvaraRadera