bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 december 2010

Karl-Alfreds julkalender - Del 7

Lill-Pär av Natalia Batista

Lill-Pär ( Swee'Pea i original) är Karl-Alfreds älskade adoptivson, (eller "pojkbarn" som Karl-Alfred själv skulle säga). En dag dök han bara upp, levererad i en låda. Sjömannen blev överförtjust och bestämde sig för att bli en god mor åt pojken. När Karl-Alfred tyckte att det var dags att döpa sitt lilla pojkbarn gav han honom det imponerande namnet Scooner Seawell Georgia Washenting Christiffer Columbia Daniel Boom, men fortsatte ändå att kalla honom Lill-Pär/Swee'Pea.

Den första tiden hade ingen någon aning om varifrån pojken egentligen kom, men så en dag visade det sig att han var av kunglig börd. Den lilla parveln härstammar nämligen från ön Demonia. Om detta och mycket annat kan man läsa i albumet Kung Lill-Pär och DEMONERNA, utivet av Semic 1981.

I de tecknade filmerna från Max Fleischer och Famous Studios är det allt som oftast Olivia som har vårdnaden om Lill-Pär, ibland antyds rent utav ett släktskap dem emellan. Det har även antytts att Lill-Pär skulle vara Karl-Alfreds syskonbarn, men då sjömannen saknar syskon verkar detta minst sagt orimligt.

Det engelska namnet Swee'Pea kommer från blomman Sweet Pea, dvs. luktärt. Tidigare hade Karl-Alfred (i det engelskspråkiga originalet alltså) använt Swee'Pea som en kärvänligt smeknamn för personer han fattat tycke för (exempelvis Olivia), men nu blev det ett smeknamn för hans son istället.

Natalia Batista är en av sveriges i särklass bästa mangatecknare. Jag lärde känna henne när jag var gästlärare på Serietecknarskolan i Malmö för några år sedan. Hon gjorde då en skoluppgift som var så väl genomförd att hon lyckades sälja in den till tidningen OKEJ. Sedan dess har hon gjort en rad böcker och fortsätter hela tiden att imponera på mig (inte minst genom sitt fantastiska hårsvall).

Natalias hemsida finner ni HÄR
Hennes blogg kan man läsa HÄR.

3 kommentarer:

  1. Grymt, Natalia! När får vi se en hel Karl-Alfred-serie i mangastil? :)

    SvaraRadera
  2. Söt är bara förnamnet.
    Jag blev väldigt glad när den här damp ner i min inbox.

    SvaraRadera