bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 6 december 2010

Karl-Alfreds julkalender - Del 6

Bluto av Åke Forsmark

Vad vore en seriehjälte utan ett ordentligt skurkgalleri? Sjöhäxan stiftade vi bekantskap med igår, nu har det blivit dags att introducera en annan råbarkad typ; Bluto. Även om de flesta nog tänker på honom som Karl-Alfreds ärkefiende så förekommer han enbart i en av Segars originalhistorier. Nu kanske en del av er skruvar på sig och tänker något i stil med "Bluto? Jag som hade för mig att han hette Brutus". Var bara lugna, vi kommer till den saken i sinom tid.

Det var främst genom de tecknade filmerna som Bluto fick sin stjärnstatus. Mycket lite är känt om Blutos privatliv eller historia. Precis som Karl-Alfred tycks han ha tillbringat många år på sjön men är även något av en mångsysslande bluffmakare. Ibland uppträder han under andra identiteter så som Professor Bluteau eller Pierre Bluto.
Enligt vissa italienska serier är han son till Sjöhäxan men dessa uppgifter bör dock tas med en nypa salt.

Åke Forsmark är en annan skäggig typ, (han är dock betydligt trevligare än Bluto).
Åke har den något ovanliga yrkeskombinationen mentalskötare/serietecknare. En gång pratade vi i telefon, Åke och jag. Då blev jag genast väldigt förtjust i hans dialekt (men det var inte riktigt läge att säga det just då). Förhoppningsvis kommer han en dag att lägga till "talboksuppläsare" på listan över yrken, det hoppas i alla fall jag.

Åkes matnyttiga blogg hittar ni HÄR.
Han har även lagt ut en hel del av sina serier HÄR.

Rivaliteten mellan Bluto och Karl-Alfred har levt vidare genom årtiondena. Fast nog börjar fler än Olivia ifrågasätta deras inbördes relation efter att ha sett den här reklamfilmen:


Eftersom det trots allt är måndag och därmed lite tråkigare än vanligt avslutar vi dagens lucköppning med en extra liten bonusfilm från 1934:

2 kommentarer:

  1. Klockren rendering av Bluto! Och underbar film! Min måndag blev plötsligt betydligt färggrannare, trots att filmen är svartvit.

    SvaraRadera
  2. Vi är som björnar! Björnar som törnar! Episkt!

    F.ö. så, har både Bluto och Frasse tvillingbröder? Eller vem är annars den andra tatueraren?

    Håkan / Wakuran

    SvaraRadera