bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 17 december 2010

Karl-Alfreds julkalender - Del 18

Brutus av Axel Trumpfheller

Vad ända in i...!? Har kalendermakaren gått och blivit snurrig? Vi har ju redan sett den där skäggiga typen!

Historien om Bluto/Brutus är lite komplicerad men jag ska göra mitt bästa för att förklara det hela. Mellan 1933-1957 medverkade Bluto i ett stort antal animerade kortfilmer. När Segars efterföljare ville använda sig av Bluto i serierna fick de beskedet att rättigheterna till Bluto ägdes av Fleischer Studios. Detta stämde emellertid inte, Bluto skapades som bekant av E.C Segar ett helt år innan han dök upp på biodukarna. Om ni behöver fräscha upp ea Blutokunskaper kan ni alltid "öppna" lucka 6 en gång till.

Hur som helst så verkar det inte som att någon kollade upp hur det egentligen låg till med rättigheterna. Istället beslöt man sig för att stöpa om figuren och på så sätt gå runt problemet. Bluto försågs med nytt namn och de kisande ögonen ersattes med ett par rejäla glosögon.

1960-62 dök Brutus upp i Karl-Alfreds animerade tv-serie. I denna serie framstod hade man gått ännu ett steg längre och låtit hans tidigare så imponerande muskelmassa ersättas av en rejäl fetma.
Bluto återvände 1978 då det var Hanna-Barberas tur att ta sig an nästa tv-serie. Det är även Bluto vi möter i Karl-Alfred the Movie två år senare.


Under många år antog alla att Bluto och Brutus var samma person, under en period gick figuren rent av under namnet Brutus J. Bluto. I början på 1980-talet avslöjades det dock att de skäggiga herrarna i själva verket är tvillingbröder.

En viktig skillnad mellan Brutus/Bluto (utöver Marty Feldman-ögonen) är att Bluto är förälskad i Olivia. Brutus däremot hyser inga känslor för henne, möjligtvis kan hon vara en praktisk gisslan någon gång emellanåt.

Axel Trumpfheller ären god vän med en rad intressanta yrken i bagaget. Han har sysslat med allt från att animera karaktärer till 16bits tvspel (Batman Returns, Judge Dredd mfl.) till att sminka avlidna. Dessutom gör han serier.

En gång i tiden producerade jag och Axel nästan 200 strippar av en serie som vi kallade för De Ohyggliga. Axel tecknade och jag stod för manus och färgläggning. Vem vet en vacker dag kanske det blir mer av den varan. Bekanta er med seriien och en rad andra intressanta strippar på syndikatet Birchfield Comics hemsida.

2 kommentarer:

  1. Hm... Intressant... Så Brutus heter alltså Bluto i efternamn. Då borde ju Bluto också göra det om de är bröder... Så den ena heter samma sak i för och efternamn... Är det alltid så med tvillingar som har hår i ansiktet??

    SvaraRadera
  2. Det kan nog ligga något i det. Jag minns ett liknande exempel från filmversionen av Super Mario Bros. Där får man reda på att båda bröderna heter Mario i efternamn. Den svampdiggande rörmokaren heter alltså Mario Mario.

    SvaraRadera