bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 4 december 2010

Karl-Alfreds julkalender - Del 5

Sjöhäxan av Daniel Lenéer


Sjöhäxan (Sea-hag) är en av Karl-Alfreds värsta motståndare. Hon gjorde sin debut i serien 1929, samma år som Karl-Alfred tog anställning på Castor Oyls skepp. Sjöxäxan är en fruktad pirat som seglar runt på de sju haven i sitt fartyg The Black Barnacle (har inte hittat något svenskt namn på skutan men direktöversatt bir det Svarta Gåsen). Hennes kunskaper inom svartkonst och voodoo gör henne till en formidabel fiende. Då Sjöhäxan är en kvinna (om än en ovanligt okvinnlig sådan) kan inte den godhjärtade Karl-Alfred slå henne, hans hederskodex tillåter det inte. Emellanåt har dock Olivia ryckt in och gett henne ett par rejäla tjotablängare.

Daniel Lenéer har jag känt så gott som halva livet. Vi gick gymnasiet tillsammans (dock inte i samma klass). Vi fördes samman av två gemensamma beröringspunkter; kompisar och serietidningar. Utöver tecknandet ägnar Daniel stor tid åt sin filmproduktion. Det egna filmbolaget Millroad Film gör independentfilm så att det står härliga till. Det senaste projektet var Lovecraftfilmatiseringen TERROR FROM THE ABYSS. Det är inspirerande med folk som omvandlar sin källare till en greenscreenstudio.
Daniel har hittills givit ut två seriealbum (ett tredje kommer inom en snar framtid), böckerna kan beställas genom förlaget Man av skugga.

Daniel hemsida hittar ni HÄR.
TERROR FROM THE ABYSS ser ni HÄR

7 kommentarer:

 1. Hmnjaem, barnacle kan visserligen betyda vitkindad gås, men i det här fallet så tror jag nog snarare att det är rankfoting, du vet - de där fulingarna som sätter sig fast på båtars undersida och som är så svåra att bli av med, som är den mer korrekta, dock mindre poetiska, översättningen.

  SvaraRadera
 2. Då tycker jag att vi härmed döper skutan till "Svarta Rankfotingen", "Svarta vitkindade gåsen" lät så konstigt att jag tog mig vissa poetiska friheter. Då mina marina kunskaper är pinsamt små utgick jag ifrån att rankfoting var ett annat namn på fågelskrället.

  SvaraRadera
 3. Eh, vi vanligt fôlk kallar nog barnacle för havstulpan, inte rankfoting. :)

  SvaraRadera
 4. Okej, hur ska vi ha det här? Ska vi döpa båthelvetet till "Svarta Gåsen", "Svarta Rankfotingen" eller "Svarta Havstulpanen"?

  SvaraRadera
 5. Jag hade för mig att det betydde sjöborre, men det kan ju bero på att jag är glömsk och/eller felunderrättad. Men den viktigaste frågan är kanske: Nämns inte båten i någon serie som finns översatt till svenska?

  SvaraRadera
 6. Det borde den göra, men jag har tyvärr ingen sådan serie i min samling.

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag drog igång namnfrågan så känner jag att jag måste lägga min röst på Svarta havstulpanen. havstulpaner är en sorts rankfoting, och som JennyB säger, det är ju det namnet man oftast använder på krypen ifråga.

  SvaraRadera