bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 11 december 2010

Karl-Alfreds julkalender - Del 11

Cole Oyl av Nickan Jonasson

Cole Oyl är far till det äventyrliga syskonparet Castor och Olivia. En intressant detalj med familjen Oyl är att så gott som alla kända medlemmar har namn efter olika typer av oljor. Jag vet inte om detta beror på en enorm kärlek till olja i alla dess former eller om familjen är svag för ordvitsar, (härstammar de möjligtvis från Göteborg?).

Cole Oyls kära hustru heter Nana Oyl, ett namn som kommer från det gamla slanguttrycket banana oil vilket kan översättas med nonsens eller möjligtvis struntprat. Oavsett vilken översättning man föredrar så är ingen av dem särskilt smickrande för den ömma modern. Dessutom har Cole två bröder, Otto Oyl och Lubry Kent Oyl. Den sistnämnde är upptäcksresande med vanan att skicka exotiska djur till sina brorsbarn. Lubry Kent spelade en liten men ack så viktig roll i de händelser som ledde fram till att Olivia och Castor stiftade bekantskap med en viss sjöman.

I de tecknade filmerna förekommer en par andra Oylsläktingar. Olivias brorsdöttrar Diesel och Violet borde rimligtvis vara frukten av Castors äktenskap med Cylinda. Eller finns det kanske fler Oyls där ute?

Nickan Jonasson kommer ursprungligen från småländska Rottne. En gång i tiden spelade han dragspel i the Ark men sparkades från gruppen eftersom Ola Salo tyckte att Nickans vilda danssteg stal rampljuset från honom. Utom sig av sorg lämnade Nickan Rottne bakom sig och liftade till Göteborg där han inledde en ny karriär som serietecknare. Hittills har han givit ut tre seriealbum med teman som skivsamlande, droger och Jansons frestelse.

Nickan har en hemsida som förtjänar att besökas. Du hittar den HÄR.
Bloggar gör han också minsann. Läs om hans musiksmak, bandyintresse och annat viktigt HÄR.

Glöm nu inte att besöka julkalendern imorgon, har ni tur så blir det en serie då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar