bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 11 december 2010

Karl-Alfreds julkalender - Del 12

O.G.Wotasnozzle av Rasmus Gran

Professor O.G Wotasnozzle
är en sån där galen uppfinnare som alla bra serier behöver. Wotasnozzle dök först upp i Segars andra serie Sappo. Ursprungligen var Sappo en strippserie men efter några år blev serien istället en topper, en slags utfyllnad som publicerades längst ner på Thimble Theatres söndagssidor. Efter sin entré 1932 kom Wotasnozzle mer eller mindre att ta över serien.

Den geniale egoisten Wotasnozzle gifte sig 1934, men äktenskapet varade inte särskilt länge. Hustrun nämndes över huvud taget aldrig vid namn och efter hennes sorti några veckor efter bröllopet var det aldrig någon som frågade efter henne.

Serien Sappo försvann under andra världskriget. Den rådande pappersbristen gjorde att de olika tidningsutgivarna tvingades krympa sin söndagsbilaga. Wotasnozzle återvände 1946 fast då i annan form. Segars tidigare assistent Bud Sagendorf började producera serietidningsmaterial för Dell Comics. Han sparkade då liv i den gamle uppfinnaren och använde honom som biserie i förlagets nystartade Karl-Alfredtidning.

Under de kommande åren producerades det från och till nya serier med Wotasnozzle, han gjorde även ett kort inhopp i den animerade tvserien the All New Popeye Hour från CBS. Efter 1984 har han dock lyst med sin frånvaro.

Rasmus Gran har ett akvarium med en enögd groda. Det tycker jag är lite häftigt på något sätt, en skäggig kommunist med muterade amfibier. När man lägger fram det så låter det nästan som han vore en James Bond-skurk. Fast Bondskurkar brukar i och för sig inte ha sitt högkvarter i en hyresrätt, de brukar ju föredra slocknade vulkaner eller svårtillgängliga undervattensbaser. Å andra sidan verkar det mycket mer praktiskt att ha en central bas. Hur gör egentligen Blofeld om han får slut på toapapper eller kaffefilter? Det måste vara rätt bökigt för honom att veckohandla. Nej, Rasmus val av operationsbas är nog ganska smart när man tänker efter. Undrar om han har någon tortyrkammare där hemma?

Rasmus spelar även mandolin och har ett förflutet som folkdansare. Dessutom är han serietecknare, fast det kanske ni redan visste? Om ni vill ha ett boktips så kan jag varmt rekommendera Varannan vecka utan, det är ett fantastiskt bra album. Klicka HÄR för att beställa det genom förlaget (påpassligt nog så har de rea).

Rasmus hemsida besöker ni HÄR.
Serierna om hans distansförhållande med en kanadensisk norrlänning läser ni HÄR.

P.S Är det någon som vet om Wotasnozzle någonsin haft ett svenskt namn? Hör gärna av er i sådana fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar